Pienet tilat – suuret ideat: kalusteet

Hei vaan! Jatketaan tänään juttua pienistä tiloista. Viime postauksen myötä muistamme varmaan miten tärkeää suunnitelmallisuus ja tilan käyttäjien tarpeiden huomioiminen on. Kun omat mieltymykset ja mahdolliset arjen ongelmakohdat ovat tiedostettu, voi ratkaisuja hakea kalusteiden maailmasta. Pienet tilat ja erityisesti kalustevalinnat ovat tänään siis pohdintamme kohteena.

Pienet tilat ovat, no pieniä eli tilaan ei yksinkertaisesti mahdu useita huonekaluja. Silloin kalusteiden käytettävyydellä on suuri merkitys, mitä useampaan toimintoon voit hyödyntää yhtä kalustetta, sen parempi. Yksi yleisimmistä kömmähdyksistä onkin tunkea tila täyteen erilaisia ja epäkäytännöllisiä huonekaluja. Lopputuloksena onkin todennäköisesti ahdas eikä lainkaan tilavan tuntuinen tila, jota kaiken kukkuraksi on hanakala pitää siistinä. Mikään ei ole esteenä väljälle, tyylikkäälle ja avaralle tilakokonaisuudelle vaikka kyseessä olisikin kompakti tai muuten haasteellinen tila.  Tunne siis tilasi ja mittaa tarkat mitat itsellesi talteen!

Kaikki on siis kiinni oikeanlaisista huonekaluista ja harkituista kokonaisuuksista.

Pienet tilat edellyttävät joskus monikäyttöisiä huonekaluja.

Pienet tilat tarvitsevat usein liikuteltavia tai monikäyttöisiä huonekaluja. Yllä olevissa kuvissa kiteytyy hyvin oikeanlaisten kalusteiden ominaisuudet; rakenteiltaan kevyitä, helposti siirrettäviä ja muokattavia eri tilanteisiin sopiviksi. Taittopöydän ympärille mahtuu ainakin neljäkin henkeä  istumaan tilanteen niin vaatiessa. Lisäksi se tarjoaa säilytystilaa pikkutavaroille. Tämänkaltaiset kalusteet ovat täydellisiä kun halutaan käyttää tila tehokkaasti hyödyksi. Kun kalusteet ovat kovalla käytöllä, ei laadusta kannata tinkiä. Hyvään ja kestävään huonekaluun sijoitetut rahat maksavat itsensä pian takaisin eikä tarvitse pelätä niiden rikkoutumista ahkerassa käytössä.

Tärkeää tilaa kalustaessa on hallita kokonaisuus. Kevyet ja ilmavat kalusteet vaativat jalustakseen sirot jalat luodakseen halutun vaikutelman. Vai olisiko mahdollista kiinnittää kalusteet seinälle ja säästää siten lattiapinta-alaa. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla taittuvaa, siroa tai pientä; niiden kaveriksi onkin monesti hyvä hankkia kontrastina muhkeampia ja hallitsevampia kalusteita, kuitenkin edelleen muistaen tarkkailla kokonaisvaikutelmaa. Tärkeä osa kokonaisvaikutelman luomisessa on muistaa ylimääräisen tavaran karsiminen pois näkyvistä. Erityisesti pienessä tilassa avaruus ja selkeys tuovat lisää tilantuntua. Lisäksi tilan siivoaminen helpottuu huomattavasti.

Pienet tilat edellyttävät että niiden toiminnot tunnetaan.

Kalusteiden sijoittelua tilaan kannattaa lähteä kokeilemaan avoimin mielin, miltä näyttäisikin jos vaihteeksi kalusteet olisivat siirretty pois seinänviereltä? Kokeilemalla löytää parhaimmat ratkaisut, yllättävätkin kokeilut voivat johtaa upeisiin lopputuloksiin.

Kalusteita valitessa on tärkeää myös ottaa huomioon erilaisten materiaalien ja värien vaikutus. On totta että vaalea näyttää isommalta ja tummat sävyt pienentävät, asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen kuin voisi luulla. Jos rakastat värejä, niin käytä niitä! Oleellisinta onkin pohtia mihin väriä kannattaa laittaa. Iso, hallitseva kaluste kannattaa todennäköisesti pitää vaaleansävyisenä kun taas uniikki, yksittäinen kaluste voi räiskyä upeissa väreissä. Värimaailmaan sisustuksessa perehdymme vielä enemmän ensi viikon puolella.

Pienet tilat vaativat usein kekseliäisyyttä ja kokeilunhalua.

Tässä siis pohdintoja kalusteista, millaisia kalusteratkaisuja teidän pienistä tiloista löytyy?

Ensi viikolla jatkamme vielä saman teeman tiimoilla, viimeisenä aiheenamme kuinka tilan oikeanlaisella stailaamisella voidaan luoda tilantuntua. Pienetkin asiat voivat tuoda jo suuren muutoksen!

Mukavaa viikkoa kaikille! Tämänkin viikon aikana Micco decon some-kanavilla julkaistaan aiheeseen liittyviä mielenkiintoisia innovaatioita ja artikkeleita.

– Hanna –

————————————————————-

Kuvat täältä. 

Micco deco on sisustusarkkitehtitoimisto, joka tarjoaa sisustussuunnittelua sekä yksityisen että yrityspuolen asiakkaille. Olipa sisustusprojekti suuri tai pieni, uudiskohde tai vanhan uudistaminen, autamme mielellämme tekemään tilastasi kauniin ja toimivan kokonaisuuden. Ensimmäinen tapaaminen on ilmainen ja siellä tutustutaan niin toisiimme kuin projektiinne. Ota siis rohkeasti yhetyttä, niin saadaan projekti yhdessä käyntiin!

Lisätietoja: Sofia Mikkonen +35840 913 6675, sofia.mikkonen(at)miccodeco.com ja www.miccodeco.com