Pienet tilat – suuret ideat: somistaminen

Hei taas! Pääsiäisen lomailut on nyt lomailtu ja onkin aika jatkaa vielä pienten tilojen stailaamisella. Pienet tilat viimeistellään harkituilla somisteilla ja tekstiileillä. Sisustuksella voidaan viimeistellä täysin uudistettu kohde, mutta myös pelkällä stailauksella saa tilan yleisilmeen helposti muutettua. Ja mikä parasta, myös pikkurahalla pääsee pitkälle.

Somistamisen kulmakivet

Peilit ovat ehdoton suosikkini pienten tilojen ratkaisuksi. Vaikkei luonnonvaloa tilaan tulisikaan useista ikkunoista, voi sitä helposti lisätä peilien avulla. Peilin kautta ikkunoista ja valaisimista tuleva valo moninkertaistuu ja oikeaan paikkaan asetettuna valon voi ohjata heijastumaan pimeisiin nurkkauksiin. Peilit voivat myös tarvittaessa luoda mielikuvan isommasta tilasta tai ’kätkeä’ asioita.

Pienet tilat avartuvat peileillä ja läpinäkyvillä materiaaleilla.

Loistava esimerkki siitä, kuina peili toimii illuusiona suuremmasta tilasta tai kuinka isohkokin läpinäkyvä huonekalu lisää tilan tuntua.

Verhoilla voi kikkailla myös paljon, niitä voidaan hyödyntää myös tilanjakajina kompakteissa tilaratkaisuissa. Niiden ehdoton hyvä puoli on se että niitä voi vaihdella helposti omien mieltymysten mukaisiksi. Näppärä esimerkki tästä löytyy alla olevista kuvista, näin helposti saa makuusopen eristettyä omaksi tilakseen. Pienet tilat helposti korostavat pienuuttaan esimerkiksi liian matalalle sijoitetulla verhotangolla. Verhojen pituudella ja verhotangon paikalla on siis iso merkitys tilan yleisvaikutelmaan. On parempi antaa verhoille reilusti tilaa ikkunoiden ympärillä kuin ahtaa ne ruttuun täysin ikkunan viereen tai päälle. Täysipitkät verhot katosta lattiaan saavat tilan näyttämään korkeammalta ja yhtenäiseltä.

Pienet tilat saavat kasvojenkohotuksen pitkillä verhoilla.

Asentamalla verhot korkeammalle saa pieneenkin tilaan kummasti lisää korkeutta ja tilan tuntua. 

Pienet tilat voidaan jakaa osioihin hyödyntämällä verhoja tilanjakajina.

Verhot toimivat näppärästi myös siirreltävinä tilanjakajina. 

Sanotaan että pieniä tiloja suunniteltaessa olisi hyvä suosia vaaleita sävyjä jotka tuovat tilaan avaruutta ja valoisuutta. Karu totuus on se että tämä pitää paikkansa, se ei kuitenkaan tarkoita että tilan täytyy olla platonisen valkoinen lattiasta kattoon (ellei se ole juuri haluttu tyyli). Värejä saa ja pitää käyttää, ne tuovat valkoisenkin eri sävyt aivan uudella tavalla esiin. Jos olet epävarma, mielestäni paras nyrkkisääntö värejä valitessa on kuunnella omia mieltymyksiään ja lopulta valita niistä himpun verran hillitympi kokonaisuus. Näin onnistuu välttämään turhan räikeät kokonaisuudet. Yksinkertaisin vaihtoehto on suosia isommissa kalusteissa samaa väriskaalaa  ja tuoda esimerkiksi tekstiileillä ja tauluilla piristystä värimaailmaan.

Pienet tilat saavat myös sisältää värejä ja sävyjä.

Näissä tiloissa on säilynyt valoisa ja vaaleakin tunnelma, vaikka niissä on uskallettu käyttää värejä ja sävyjä. 

Pienet tilat vaativat usein sen että koriste-esineiden ja muun pikkutavaran määrä kannattaa pitää minimissä. Jos omistat paljon upeita esineitä, kannattaa asetelmia vaihdella vaikka viikoittain tai kerran kuussa. Näin kaikki kauniit esineesi saavat oman hetken parrasvaloissa.  Jos pidät runsaista koriste asetelmista niin kokoa ne esimerkiksi tarjottimen, lautasen tai pienen pöytäliinan päälle kokoelmaksi. Tämä rajaa asetelman selkeäksi kokonaisuudeksi. Vastaavasti seinää vasten nojaava taulu tai vaikka tarjotin asetelman takana antaa rajat ja taustan kokonaisuudelle.

Pienet tilat näyttävät huolitelluilta kun somistamisessa hyödynnetään asetelmia.

Pienet tilat näyttävät huolitelluilta kun somistamisessa hyödynnetään asetelmia.

Tarjottimet asetelmien alla tai vaikka taulu sen takana rajaavat isonkin määrän esineitä kompaktin näköiseksi kokonaisuudeksi. 

 

Tämmöistä siis tällä kertaa. Seurailkaa Micco decon some-kanavia jossa jaamme lisää näkökulmia pieniin tiloihin.

 

Hanna

————————————————————-

Kuvat täältä. 

Micco deco on sisustusarkkitehtitoimisto, joka tarjoaa sisustussuunnittelua sekä yksityisen että yrityspuolen asiakkaille. Olipa sisustusprojekti suuri tai pieni, uudiskohde tai vanhan uudistaminen, autamme mielellämme tekemään tilastasi kauniin ja toimivan kokonaisuuden. Ensimmäinen tapaaminen on ilmainen ja siellä tutustutaan niin toisiimme kuin projektiinne. Ota siis rohkeasti yhetyttä, niin saadaan projekti yhdessä käyntiin!

Lisätietoja: Sofia Mikkonen +35840 913 6675, sofia.mikkonen(at)miccodeco.com ja www.miccodeco.com